Horse's Club - Minden a lovakról, egy helyen! A Lóbarátok helye!

Buttonjaink
(Ha van kedved, egy-két oldalra tedd ki! Köszi!:)Hubertus Lovaspark és Lovaskollgéium- Lónevelés és tartás mesterfokon! (Sajátom)

www.gportal.hu/hubertuslpk

Üdvözöllek a lovasok oldalán!

A lovak a világ legcsodálatosabb lényei, ismerd meg őket!

 
Főmenü
 
Apassionata
 
Apassionata EXTRA
 
Pony Club
 

 

 

 

Lovas +
 
Lovas mindenféle
   

 

Ló-történelem
 
Lovassport
 
Lovaglóiskola
 
Lovaglás terepen
 

 

Minden a lovakról
 
A lovak viselkedése
 
Jármódokról
 
Ló-egészség
 
Állatorvosnál...
 
A pata
 Hasznos tanács!
Ha úgy döntesz, hogy lecsutakolod a lovad, ne felejsd el alaposan leöblíteni a sampont! Ne állj neki a csutakolásnak, ha úgy érzed, túl hideg van és a ló megfázhat. Vigyázz, ne önts túl sok vizet a farára!

Lovas Fórum - Beszélgess a lovakról, lovasokkal!

 

 

Ló-tenyésztés
 
Csikó születik
 

 

 

Lótartás
 
Takarmányozás
 
A ló kiképzése, tanítása
 
Az istálló és környéke
 

 

   

   

   

 

Híres lovak
 
Érdekességek
 
Lovas szótár
 
* Nyugdíjas menü

 

Nyugdíjas menü
Néhány tanács idõs lovak takarmányozására

Négylábú kedvencek tartása és tenyésztése hosszú, akár évtizedekre szóló elkötelezettséget is jelenthet annak, aki erre adja a fejét. Életük minden szakaszában gondoskodnunk kell róluk, s ez egyben mindig okszerû és megfelelõ takarmányozásukat is jelenti. Tápanyagszükségletük, illetve, ahogy takarmányukat feldolgozni képesek, idõrõl-idõre megváltozik: más a fejlõdõ, a kifejlett vagy az öregedõ szervezet esetében.
Lovaink megfelelõ takarmányozása már tulajdonképpen születésük elõtt megkezdõdik, az anyakancák jó tápanyagellátása alapfeltétele az egészséges és érett csikó világrajövetelének. A fiatal állatban rejlõ lehetõségek teljes kibontakoztatásához növekedésekor optimálisan biztosítanunk kell neki mindent, hiszen az ilyenkor elszenvedett esetleges lemaradását már nehezen tudja a késõbbiekben behozni. Az idõ elõrehaladtával pedig „munkájának” függvényében kell tápanyagokkal ellátnunk, ügyelve arra, hogy hasznosításának megfelelõ takarmányozásban részesüljön akár sport-, illetve versenylóként, tenyészállatként vagy hobbi célból tartjuk is. Eljön azután az az idõ is, amikor az egykor kirobbanó és fitt állat öregedni kezd, s hogy valóban hosszú, hasznos és szép kort érhessen meg, napi táplálásakor sem szabad megfeledkeznünk a felette elmúlt évekrõl.

Fogas kérdések

Nemcsak az életkorral változó terhelések miatt kell újból és újból átgondolnunk a gondoskodásunkba vett lovak takarmányozását. A lovak fejlõdése során változik az emésztõrendszerük, s az egyes tápanyagok kihasználásának hatásfoka is. A kor elõrehaladtával egyrészt hanyatlani kezd a szervezet teljesítõképessége, másrészt a sejtek száma is csökken a különbözõ szervekben, ezzel az egyes tápanyagok raktározásának lehetõsége is kisebb lesz. Az öregedési folyamat érinti a teljes emésztõrendszert, kihat a fogak állapotára, az enzimtermelés mennyiségére, de renyhül a bél mozgása is, miközben az állat mozgékonysága ugyancsak alábbhagy.
Talán kevesen gondolnak rá, hogy a táplálék jó emésztése már a falat tökéletes megformálásával, a takarmány mechanikus elõkészítésével elkezdõdik, ehhez pedig nélkülözhetetlen az ép és hiánytalan fogazat. Fiatalabb korban ezt a fogak megfelelõ idõszakos szabályozásával (reszelés) minden nagyobb nehézség nélkül biztosíthatjuk, de bizonyos kor felett nagymértékben romlik a rágás hatékonysága a fogak elhasználódása, kopása, vagy éppen hiánya miatt. Ez extrém esetben akár végzetes kimenetelû is lehet. Egy Észak-Amerika partjainál fekvõ sziget elvadult póni populációjában az állatok többsége azért pusztul el öreg korában, mert legelés közben a fû közé keveredett finom szemcséjû tengeri homok az évek során annyira elkoptatja az állatok fogazatát, hogy végül képtelen lesz a táplálékot magához venni, s így éhen hal.
Amíg a metszõfogak állapota kielégítõ, a legelés az idõs szervezetre is kiváló hatással van, hiszen könnyen emészthetõ táplálékforrást biztosít, amelyet ráadásul folyamatosan, kis adagokban vesz fel az állat. Istállózott tartás esetén a jó minõségû, fiatalon betakarított széna mindaddig nagyszerû takarmány, amíg a zápfogak állapota megfelelõ. A szalmafelhasználást viszont nehezen emészthetõ jellege miatt érdemes csökkenteni. Amennyiben az õrlõfogak már nem biztosítják a megfelelõ hatásfokú rágást, a szálastakarmányt célszerû szecskázni, az abrakot pedig roppantva adni. Ez a pelletált ipari keveréktakarmányokra is vonatkozik, de kiválthatjuk azokat pelyhesített készítményekkel is. Érdemes az abrakot egyéb módon, például forró vízben áztatva elõkészíteni a jobb emészthetõség érdekében. Ilyenkor arra figyeljünk, hogy a végeredmény ne legyen túl híg, mert az túl gyorsan halad át az emésztõcsõben.

Étvágy és emésztés

Bizonyos tápanyagok emészthetõsége, illetve felszívódásának hatásfoka az idõ elõrehaladtával is változhat. A tejcukrot (laktóz) például hároméves kor felett a lovak már nem képesek megemészteni, s a takarmányok egyes ásványi anyagait is másképp hasznosítják fiatalabb, illetve idõsebb korukban. Míg a csikók például táplálékuk kalciumtartalmának akár 70 százalékát is kihasználják, addig a kifejlett állatok csak 50 százaléknyit vesznek fel belõle. Öregkorban romolhat a foszforfelszívódás hatásfoka is, ezért hátrányos lehet, ha a Ca:P arányt túl tágra állítjuk be. Az ásványi anyagok és vitaminok többségének biztosítása külön odafigyelést ugyan nem igényel, de cinkbõl, szelénbõl, illetve A- és E-vitaminból idõskorban a korábbi mennyiség közel kétszerese fedezi csak biztonságosan a szükségleteket. Emellett a bélflóra változása következtében B-vitaminok kiegészítése is javasolható szájon át: erre a célra kiváló a sörélesztõ, napi 25-30 dkg adagban. Természetesen a megfelelõ etetési rend betartása szintén segíti a jó emésztést, így „nyugdíjas” lovainknak is minimum 3-4 részletben, a nap folyamán egyenletesen elosztva adjuk oda takarmányaikat.

Az idõsebb lovak napi terhelése nyugalomba vonulásukkal általában nagymértékben csökken, miközben mozgékonyságuk is kisebb, mint fiatalon. Rohangálás helyett inkább álldogálnak a karámban, vagy komótosan baktatnak a legelõn. Mindezek következtében az állat energiaigénye csökken, életfenntartásra megelégszik akár a korábbi mennyiség 80-90 százalékával is. Az adagor azonban csak a kondíció folyamatos figyelemmel kísérése mellett csökkentsük, hiszen nemcsak a túlzott elhízást, hanem a kóros soványságot is el akarjuk kerülni. A fehérjeellátást szintén körültekintõen kell végezni, elsõsorban a minõségre helyezve a hangsúlyt. A többletként bevitt fehérje idõskorban különösen káros lehet, hiszen ezt a szervezet energiává alakítja, és ez a folyamat nagyon igénybe veheti az öregedõ májat. Ezért elsõsorban könnyen emészthetõ, értékes fehérjeforrásokat kell biztosítanunk, mint például a szója, de mindig csak a feltétlenül szükséges mennyiségben.

Az öreg lovak étvágya rendszerint csökken, különösen, ha az állatok nem mozognak eleget, ezért igyekezzünk „étvágygerjesztõ”, kiváló minõségû takarmányokkal kielégíteni napi szükségletüket. Ízletesebbé tehetjük abrakjukat például korpa, illetve melasz hozzáadásával. A kisebb étvágy egészen addig nem okoz gondot, amíg az általános kondíció leromlásához nem vezet. Ilyenkor azonban érdemes alaposan megvizsgálni a kiváltó okot, hiszen anyagcserezavar, szervi megbetegedés, vagy fogászati probléma is állhat mögötte.

 

Forrás: www.lovasnemzet.hu

 
Legyél te is Club tag!
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

 Legfőbb támogató partneroldalak:

 

Frissítések, újdonságok:

Mai újítások ()

  •  

 
Lovasok Chat
Megkérek mindenkit, hogy normális hangnemben, lovashoz illó módon beszélgessen, és NE reklámozzatok más oldalakat! Köszi!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

 

 

Lovas számláló
Indulás: 2005-12-14
 

 

Melegvérű lovak
 
Hidegvérű lovak
 
Pónik
 

 

 

"Minden nemesség a lótól származik."

 
Szavazz!
Miről szeretnétek több cikket olvasni itt?

Lovaglás, elmélet-gyakorlat
Lótartás
Versenyek
Ló-történelem
Felszerelésekről
Lovak viselkedése, lóismeret
Lótenyésztés, csikó
Western
Lófajták
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Lovas TV Műsor

  • Szerda: Eurosport - Riders Club (22:30)

 

Jelenleg az oldal a . helyen áll az állatos portálok között a www.gportal.hu oldalon! Köszönjük! :)

 
Óra
 

 

A lovas felszerelése
 
A ló felszerelései
 

 

Horse's Club
 

 

 

 

 

Mindennapi teendők - ápolás
 

 

Minden ami Western
 

 

Az ugratás
 

 


Lovas Boltok
 

Tudtad-e?
A lovak szeretik a szokásokat. Ez azt jelenti, hogy egy ló jobban érzi magát, ha minden nap ugyanabban az időben ápolod, ha ugyanakkor eteted és foglalkozol vele. Ettől biztonságban és kellemesen érzi magát.

¤ Oldal ajánló ¤

 Legyél Te is Pony Club tag! www.ponyclub.hu Amennyiben szeretnél tag lenni, írj a garfieldmancs@citromail.hu címre!

 
Naptár
2021. Szeptember
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
<<   >>
 
Különleges képzések
 

Copyright 2005-2006 By Dóri
 www.gportal.hu/horsesclub

 Az oldal minden saját készítésű bannere, fejléce, buttonja és egyéb képe, illetve az oldal stílusa nem másolható, csak a szerkesztő engedélyével, illetve az oldal címének, és a készítőjének feltűntetésével! Azok az oldalak, amelyek loptak innen, törlésre kerülnek, ha többszöri felszólítás után sem törlik a másolt tartalmat!

 


A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!    *****    Találkozz SZEMÉLYESEN a SKAM sztárjával Budapesten!!! - Nézd magyar felirattal kedvenc SKAM sorozataid! - SKAM SKAM SKAM    *****    PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?